tisdag, januari 14, 2014

10 things i hate about you



10 things i hate about you, 1999, Gil Junger.
Highschoolfilm som bygger på William Shakespeares pjäs Så tuktas en argbigga och referenserna till den pjäsen är många. Lika så är referenserna till andra Highschoolfilmer.

När Cameron (Joseph Gordon Levitt) börjar highschool förälskar han sig snabbt i den söta Bianca (Larisa Oleynik). Han hjälper henne med hemläxorna i franska för att få henne att bli intresserad av honom. Dock får hon inte data någon så länge som hennes storasyster Kat (Julia Stiles) går på någon date. Så då gäller det bara att få Kat att bli intreserad av någon som vill bjuda ut henne. Något som inte är det lättaste, ingen kille vill bjuda ut Kat. Skolans värsting Patrick (Heath Ledger) blir motvilligt utsedd till bli kat´s date. Dock är inte Cameron ensam om att vara intresserad av Bianca.

Filmen måste ses som en sen 90-tals klassiker. Många är dom filmer som parodierat/refererat till denna film. Vilket inte är så konstigt, då filmen bjuder på flera sköna repliker och karaktärer. En av dessa sköna karaktärer är systrarna far Walter (Larry Miller), En överbeskyddande gynekolog som sett alldeles för många unga gravida kvinnor.

3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar