tisdag, mars 18, 2014

Blockbuster vs Mockbuster

Blockbuster.
Alla som hyrt en VHS/DVD har förmodligen stött på termen Blockbuster. Dels för att det är en term för en film, teater (pjäs) eller data/videospel som blivit populär. En-film-alla-bara-måste-se. Lite av en kvalitetsstämpel.
Men Blockbuster var också en Amerikabaserad leverantör av "hem-underhållning" av filmer och spel. Just med syfte att leverera kvalitativ underhållning. Företaget hade (2004) som mest 60 000 anställda i 9000 butiker. Men begärde sig i konkurs i september 2010.  Det som fans kvar av företaget köptes upp av Dish Network som bland annat är ett satellit-tv bolag.

Mockbuster.
Är förenklat sagt en låg-budget-kopia av en känd film. Men det är inte hela sanningen och nu blir det lite komplicerat.

En Mockbusterfilm är också en film som har som avsikt att understödja "storfilmen". Storfilmen släpps till biograferna medan Mockbusterfilmen oftast släpps direkt till video. Allt för att dels förvirra konsumenterna men också för att skapa ett intresse av sub-genre. 

Detta är givetvis omdiskuterat. Är det att lura kunderna eller är det ett sätt att ge kunder mer av samma?

Mockbuster filmerna är ofta producerade med en lite budget (allt är relativt) men är inte nödvändigtvis sämre filmer.
Mockbuster är inte synonymt med kalkonfilm (NE: kalkonfilm, filmterm som innebär att en film i likhet med kalkonen trots ihärdiga ansträngningar och stora åthävor inte kan lyfta.) trots att dom ibland delar vissa attribut, som mindre kända skådespelare, bristande regi/manus och lägre budget.

Men en sak har domgemensamt båda typerna har blivit egna genre med sina hängivna fans.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar